tisdag 7 september 2010

Lämna inte IT-politiken till pirater!

Miljöpartiet vill använda IT som ett verktyg för bättre medborgardialog. Det offentliga ska inte vara beroende av enskilda leverantörer och inte tvinga medborgarna att använda ett speciellt IT-system för att få tillgång till samhällsservice. Människor ska inte övervakas och registreras i onödan.

För ett nå ett modernt ekologiskt framtidssamhälle behövs en ny infrastrukturpolitik: Satsningar på höghastighetståg, regional kollektivtrafik och cyklelvägar. Samtidigt bör vi inse att den infrastruktur vi använder allra mest är internet.

Idag sköter vi alltifrån bankärenden till tidningsläsning via internet. Många använder IT dagligen i jobbet och många ser på TV, har sociala nätverk och söker information via internet. Ändå saknar de allra flesta partier en medveten politik kring den digitala infrastrukturen. Miljöpartiet är det enda partiet i Härnösand som nämner IT i valprogram.

FRA övervakar
Det kan tyckas underligt. Striden om IPRED och FRA-lagen har varit en av de hårdaste politiska striderna under senare år. Högeralliansen drev igenom beslut om mer övervakning och kontroll av den enskilde. Regeringen straffades i EU-valet och piratpartiet (och de gröna) blev valets raket.

Detta borde ha fått alla partier att inse vikten av en infrastrukturpolitik för IT-samhället. Men tyvärr har IT och integritetsfrågorna har hamnat i skymundan. Vi tycker det är synd eftersom det handlar om spelreglerna för framtidens infrastruktur.

Informationssamhället ställer oss inför helt nya frågor om personlig integritet, upphovsrätt och makten över IT-strukturen. Miljöpartiet menar att makten över internet och den digitala infrastrukturen får inte överlämnas till stora företag. Internet ska vara ett medium för fritt informationsutbyte.

MP driver IT-frågor
En av våra politiska segrar den här mandatperioden är att majoriteten har svängt och nu ska se positivt på möjligheterna med IT-lösningar baserade på öppen källkod. T ex firefox, linux, ubuntu, open office, mycket av det google håller på med och android-telefoner är baserat på öppen källkod.

Med IT-system baserade på öppen källkod riskerar kommunen inte att bli inlåst av ett visst företags. Kristinehamns kommun sparar varje år 3-4 miljoner, jämfört med innan man gick över till öppen källkod. Ångströms-laboratiet i Uppsala har Unix i sina datasalar. I Frankrike satsar det offentliga i stor skala på linux. Dessutom är öppna system är generellt mindre sårbara för virus. Ingen vet hur mycket licenspengar Härnösands kommun betalar, men det handlar om betydligt mer än 6 miljoner per år, kanske det dubbla.

Upptäck öppen källkod
Ex Ubuntu är i dag användarvänligt, men ett problem är att få känner till att det finns öppna alternativ. Skolan borde vara en plats där vi ger sådan kunskap, istället för som nu skola in unga i ett beroende av låsta system. I viss mån har arbetet påbörjats, men det offentliga Sverige betalar fortfarande enorma summor för till företag som strävar efter kontroll över den IT-infrastrukturen.

I lördags satsade vi på folkbildning på Valentina och bjöd in till en workshop med Jon Johnson och Christopher Jörgensen om IT och öppen källkod. Det var måga som stannade och lyssnade, inte minst politiker av alla färger verkade lyssna intresserat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar