söndag 22 augusti 2010

Vi vill införa medborgarbudget

Två av våra knadidater till Härnösands kommunfullmäktige Karin Nordström och Hibo Abdullahi har fått en debattartikel publicerad i Tidningen Ångermanland. Den går att läsa antingen här, eller här nedan;

MP vill införa medborgarbudget

Idag ökar klyftan mellan politiker och väljare. Det visar sig i lägre valdeltagande, lägre medlemsantal för partierna och ett minskande förtroende för politiker. Vi i Miljöpartiet vill minska denna klyfta och öka kontakten mellan politiker och väljare. Vi vill att medborgarna ska ha möjlighet att påverka kommunens verksamhet mer än en gång var fjärde år och då är det viktigt att öppna upp kommunala beslutsprocesser för alla.

Med medborgarnas möjlighet att påverka som bakgrund vill vi därför göra försök med medborgarbudget i Härnösands kommun.
Medborgarbudgeten är ett koncept som utvecklades i Sydamerika på 80-talet för att bekämpa korruption och öka förtroendet bland politiker och har sedan spridit sig i hela världen. Under 90-talet engagerade sig till och med Världsbanken i införandet av medborgarbudgetar och 2008 antogs en “vitbok” i Storbritannien där man uppmanar all offentlig verksamhet att öppna upp budgeten för att medborgarna ska kunna påverka den.
Tidigare medborgarbudgetprojekt har visat på enorma demokrativinster.

Engagemanget bland invånarna i en kommun ökar när de får en chans att påverka, förståelsen för vilka behov människor i andra delar av staden har ökar, politikernas förmåga att förstå väljarnas behov ökar och förtroendet för politikerna stärks markant. I Sydamerika där man använt sig av medborgarbudgeten längst har man dessutom sett att allt fler engagerar sig politiskt, och det är bra för demokratin.

I Sverige har redan en handfull kommuner börjat ta fram sina egna medborgarbudgetar. Härnösand bör bli en av dessa.


Karin Nordström och Hibo Abdullahi
Kommunfullmäktigeledamöter (MP),
Härnösand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar